Випічка і ДесертиКекси та Мафіни

Різдвяний штоллен без дріжджів

Штоллен – традиційна німецька випічка на Різдво. Пропонуємо приготувати різдвяний кекс без дріжджів, з сиром і додаванням сухофруктів і волоських горіхів. Ще одна деталь: штоллен може зберігатися до декількох місяців!

Інгредієнти:

  • Масло вершкове 250 грамів
  • Цукор 250 грамів
  • Яйця 2 штуки
  • Сир 9-18% 250 грамів (або 200 грамів + 50 грамів сметани)
  • Борошно 550-600 грамів
  • Розпушувач 20 грамів

Спеції (за бажанням):

  • Кориця мелена 2 чайні ложки
  • Мускатний горіх мелений 1 чайна ложка
  • Імбир мелений 1 чайна ложка
  • Гвоздика мелена 1/4 чайної ложки

Добавки:

  • Ізюм 100 грамів
  • Цукати 100 грамів
  • Вишня сушена 80 грамів
  • Горіхи волоські 100 грамів
  • Апельсини (цедра) 2-3 штуки

Для поливання:

  • Масло вершкове 100 грамів
  • Цукрова пудра 70 грамів
  • Коньяк (ром або віскі) для замочування цукатів і просочення кексу

Приготування:

  1. Вершкове масло і цукор збиваємо до пишності, по черзі додаємо 2 яйця, після кожного добре вимішуємо.
  2. Сир протираємо, або беремо відразу пастоподібний, без грудочок. Краще брати сир жирніше. Якщо сир сухий, то його 50 грамів можна замінити сметаною.
  3. Поступово (по одній ложці) додаємо сир в масу і продовжуємо збивати.
  4. Окремо з’єднуємо борошно, спеції й розпушувач.
  5. З’єднуємо рідкі й сухі інгредієнти й замішуємо тісто. Тісто має бути м’яке, але при цьому практично не липнути до рук. Може піти трохи менше борошна, тому краще додавати його в декілька заходів, частинами.
  6. Вмішуємо в тісто добавки. Сухофрукти й цукати я попередньо замочила в коньяку, на ніч. Це не обов’язково. Також коньяк можна замінити на апельсиновий сік. Перед вмішуванням злийте рідину і змішайте сухофрукти з невеликою кількістю борошна.
  7. Розкладаємо тісто в форми для випічки. Я розділила на три кекси. У таких формах випікала при 180 градусах близько 50 хвилин. Час випічки залежить від розміру форми й особливостей духовки, тому готовність перевіряйте по сухій шпажці.
  8. Відразу після випічки змащуємо кекси розтопленим маслом і посипаємо цукровою пудрою. Через 15-20 хвилин повторюємо.
  9. Різдвяний штоллен з цукатами й горіхами готовий!
  10. Якщо відразу не з’їсте, оберніть кекси в марлю, змочену в алкоголі, і пергаментний папір. Зберігайте в прохолодному місці. Чим довше лежить штоллен, тим смачніше стає.
    Обов’язково зберігати в папері, в пакеті або контейнері кекс зіпсується.

Смачного!

Тримайте ще цікавий рецепт: Лимонний кекс з маскарпоне

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close