Випічка і ДесертиНесолодка випічка

Хлібні коржі без дріжджів

Не любите дріжджове тісто або просто ще не подружилися з ним? Тоді сьогодні спробуйте дуже прості в приготуванні, але смачні й ароматні коржі без дріжджів в духовці. Тільки подивіться, який гарний і рум’яний хліб — немов сонечко!

Тісто я готую на пшеничній муці вищого сорту, хоча можна експериментувати з борошном нижчих сортів. Вершкове масло беріть жирністю від 72%, а свинячий жир (замість баранячого) можна спробувати замінити рослинною олією без запаху (але я так не робила, чесно).

Із зазначеної в рецепті кількості інгредієнтів виходить 2 великі коржі. Одного цілком вистачить на чотирьох. Відразу після випічки кірка буде хрусткою, а м’якуш — досить ніжний і повітряний. Після охолодження зберігати коржі раджу в пакеті в холодильнику (якщо не з’їсте їх відразу, звичайно).

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне вищого ґатунку 500 грамів
  • Молоко 250 мілілітрів
  • Масло вершкове 50 грамів
  • Свинячий жир 50 грамів
  • Розпушувач тіста 1 чайна ложка
  • Кухонна сіль 1 чайна ложка
  • Яєчний жовток 1 штука
  • Кунжут білий 0.5 чайної ложки
  • Кунжут чорний 0.5 чайної ложки

Приготування:

  1. У миску просіваємо 500 грамів пшеничного борошна. Додаємо по 1 чайній ложці (без гірки) розпушувача тіста і дрібної солі. До слова, в залежності від вологості борошна її кількість може відрізнятися від мого, тому спочатку насипте грамів 450, а потім підсипайте в разі потреби.
  2. Перемішуємо сухі продукти й наливаємо 250 мілілітрів молока кімнатної температури. Перемішуємо ложкою, виделкою або рукою — як вам зручніше.
  3. Потім додаємо по 50 грамів вершкового масла і свинячого жиру, які потрібно заздалегідь розтопити (на плиті або в мікрохвильовій печі) і остудити до трохи теплого стану.
  4. Руками замішуємо м’яке тісто, яке абсолютно не липне до рук. Воно дуже м’яке, приємне на дотик. Довго вимішувати нема потреби: як тільки не залишиться сухих місць від муки, готове (хвилин 5). Пам’ятайте, що я писала про кількість борошна? Прикриваємо миску рушником і даємо тісту відпочити 10-15 хвилин.
  5. Після цього гарненько вимішуємо тісто, поки воно не стане гладким і ще більш податливим (ще хвилини 3-4). Ділимо його на дві рівні частини, округляємо, прикриваємо рушником і даємо полежати 10-12 хвилин. Для чого? Щоб при формуванні воно не чинило опір і добре розтягувалося.
  6. Приступаємо до формування — робіть це на столі або відразу на деку, застеленим папером для випічки. Розкачуємо качалкою або розминаємо руками кожну кульку тісту в коржик, роблячи пухкі бортики.
  7. На узбецьких коржиках роблять дуже гарні візерунки за допомогою спеціального пристосування, яке називається чекіч. Його у мене немає, тому можна прикрасити заготівлі підручними засобами — чаркою або склянкою і виделкою. Завдяки такому прийому тісто до бортиків не буде сильно підніматися.
  8. Крім того, за бажанням робимо неглибокі надрізи на бортах, щоб при випічці вони красиво розкрилися. Змащуємо заготівлі збовтаним жовтком і присипаємо по центру насінням кунжуту (у мене пішло приблизно по половині чайної ложки білого і чорного).
  9. Випікаємо хлібні коржі в заздалегідь розігрітій духовці при максимальній її температурі. У мене духовка газова, нижній нагрів, без конвекції. Печемо зовсім недовго — хвилин 15. Орієнтуйтеся на золотисту скориночку й апетитний рум’янець.
  10. Готові коржі виходять дуже смачними! У них немає цукру, тому вони приємно-солонуваті: відмінне доповнення до перших страв. Хоча з солодким чорним чаєм теж дуже здорово.

Смачного!

Тримайте ще цікавий рецепт: Хліб заливний

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close