Випічка і ДесертиНесолодка випічкаТісто

Філо (витяжне тісто)

Отже, тісто філо або, як його ще називають, Філло – це дуже тонке витяжне прісне тісто. Ідеально підходить даний вид тіста для приготування солодкої випічки. Вельми популярним тісто філо є в кулінарних традиціях Німеччини, Австрії та Угорщини – в цих країнах його називають blatterteig і переважно використовують для приготування смачного штруделя.

Найтонше тісто філо містить в своєму складі найменшу кількість жиру в порівнянні з усіма іншими видами і сортами тіста. Для того щоб випічка вийшла разюче смачною і мала приємну хрусткість, після розморожування листи тіста філо рекомендується гарненько промазати олією – найкраще, оливковою, але може цілком підійти і розтоплене вершкове масло.

Інгредієнти:

  • Борошна 500 грамів (3 повних склянки)
  • Солі 1 чайна ложка
  • Рослинної олії 5-6 столових ложок
  • Вершкове або топлене масло для змазування

Приготування:

  1. Двічі просійте в миску борошно з сіллю, влийте олію і поступово влийте 1 склянку теплої води (приблизно 35 ° С). Замісити тісто спочатку дерев’яною ложкою. Якщо воно виходить крутим, додайте ще трошки води, по 1 столовій ложці.
  2. Потім перекладіть тісто на робочу поверхню і вимішуйте його руками. Не підсипати більше борошна! Вимішане тісто з силою відбийте об робочу поверхню 15-20 разів. Покладіть тісто в великий поліетиленовий герметичний пакет, зав’яжіть вільний кінець і занурте пакет в теплу воду (приблизно 40 ° С) на 10 хвилин.
  3. Розділіть тісто на шматки розміром трохи менше тенісного м’ячика. Акуратно розтягніть кожен шматок на всі боки на робочій поверхні, трохи присипаній борошном.
    Накрийте шматки тіста вологим рушником і дайте постояти 5 хвилин.
  4. Беріть по одному шматку і продовжуйте акуратно тягнути його руками. Це краще робити на рушнику або папері для випічки. Тісто має стати майже прозорим, але не порватися. Розтопіть масло, промазуйте шар тіста і накривайте іншим шматком. Залежно від товщини отриманих у вас пластів, складайте разом по 3-4, верхній шар теж промазуйте.

Порада

Витяжне тісто настільки тонке і ніжне, що на повітрі безнадійно висихає буквально за лічені хвилини. Тому треба дуже ретельно промащувати шари маслом. Якщо ви не готові до цієї фази роботи, обов’язково накрийте тісто, з яким ви не працюєте, плівкою або вологим рушником.
Якщо ви зібралися пекти струдель, то кілька шарів вам не знадобляться – досить добре розтягнути 1 шматок.

На замітку

Маючи певні уміння, ви навчитеся, розділивши тісто навпіл, витягати кожну половину в найтонший шар розміром метр на метр! І до того моменту, як це тісто почнуть продавати у нас повсюдно, вам і купувати його не захочеться.

Смачного!

Тримайте ще цікавий рецепт: Яблучний штрудель

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (13 оцінок, середнє: 4,46 з 5)
Loading...
Показати більше
Схожі статті
8 thoughts on “Філо (витяжне тісто)”
  1. Рецепт легкий, а тесто судя по всему получится хорошее и практичное для дальнейшего приготовления. Покажу рецепт жене.

  2. Дякую за рецепт витяжного тіста. Раніше ніяк не виходило таке як слід, постійно засихало. Ваші рекомендації пригодилися. Так, усім таким як я, хто повільно працює, обов’язково потрібно накривати тісто вологим рушником.

  3. Рецепт легкий, та з першого разу в мене не надто вийшло, але я зрозуміла свої помилки!Другий раз все було файно!Дякую за рецепт. Тісто дуже смачне, купувати таке тепер немає необхідності!Ще раз щире дякую за докладний рецепт!

  4. Очень хороший рецепт мне понравился сейчас буду делать эту вкусняшку.
    Надеюсь что получится вкусно и красиво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close