Секрети кулінаріїСтатті

Як приготувати повітряні оладки

Повітряні оладки — одна з найсмачніших страв. А також — кулінарний виклик для будь-якого кухаря, адже добитися по-справжньому легкої й пористої структури не так просто. То вони опадають, то стають “гумовими” … Однак якщо знати декілька хитрощів, то ідеальні пишні оладки вийдуть навіть у новачків. Ділимося важливими секретами.

Пишні оладки люблять тепло

Перша і найбільш часта помилка — почати готувати, ледь діставши продукти з холодильника. Молоко (або кефір) повинні досягти кімнатної температури, а іноді продукт потрібно ще й трохи підігріти, в залежності від рецепта. Це посилить бродіння, завдяки якому тісто і стає повітряним. До речі, яйця теж обов’язково повинні бути кімнатної температури, інакше вони також не дадуть тісту піднятися.

Чим довше бродіння, тим краще

Якщо у вас є час, замість 15 мінімально необхідних хвилин дайте тісту побродити довше – 40 хвилин або навіть годину. Так в ньому з’явиться більше бульбашок. Не варто залишати в тісті ложку або віночок — це перешкодить процесу. Показником того, що ви зробили все правильно, буде те, що тісто збільшиться в об’ємі приблизно вдвічі, почнуть утворюватись міхурці, а зверху утворюється “шапочка” з піни.

Не турбуйте тісто

Рецепти повітряних оладок можуть відрізнятися, але для всіх принцип єдиний: з тістом потрібно поводитися дуже дбайливо. Сода додається в нього тільки на останньому етапі замішування, щоб запустити реакцію.

Після того, як ви покладете соду, швидко й акуратно розмішайте її, але після цього турбувати тісто більше не можна, інакше оладки пишними не будуть. Це стосується і набрання суміші в ложку вже при смаженні оладок: щоб не пошкодити ніжну текстуру, акуратно черпайте тісто ближче до краю посуду.

Додайте борошна … і повітря!

Дотримати правильну консистенцію тісту — момент тонкий і складний. Тісто для пишних оладків здатне прийняти багато борошна, і співвідношення з кефіром, молоком або сметаною буде приблизно 1:1, а то і більше, в залежності від рецепта і ситуації. В результаті тісто повинне вийти густим, не текучим і дуже повільно сповзати з ложки.

Майте на увазі, що після додавання соди воно стане трохи більш рідким, тому не бійтеся додавати стільки борошна, скільки потрібно для досягнення правильної консистенції. Але будьте готові, що, можливо, при смаженні вам все одно доведеться “допомагати” собі іншою ложкою, щоб викласти суміш на сковорідку.

До речі, від муки “легкість” результату теж залежить, тому обов’язково просівайте її при додаванні.

Традиційне “тріо” – олія, сковорода, кришка

Пишні оладки люблять олію, тому додавайте її при смаженні, якщо буде потрібно. Для того, щоб видалити надлишки, просто викладіть готові оладки на паперовий рушник. Також важлива “правильна” сковорода з товстими стінками й дном, найкраще чавунна, щоб добре зберігати тепло. І, звичайно, високі оладки неможливо пропекти без кришки, так що, перевернувши їх при смаженні на іншу сторону, обов’язково накривайте сковороду.

Не переборщити з начинкою

Оладки смачні самі по собі, а вже з будь-якими добавками… Однак утримайтеся від спокуси класти багато начинки, інакше вона зашкодить консистенції тіста або не дасть повноцінно пройти реакції бродіння. Чим сильніше ви її подрібните, тим краще — підійдуть дуже дрібна терка або маленький кубик. А деякі компоненти (наприклад, гарбуз) можна навіть перетворити в пюре.

Тримайте ще цікавий рецепт: 9 помилок, які ви робите при приготуванні їжі

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close