Беріть на заміткуСтатті

Як продовжити термін зберігання продуктів

Найсмачніші й корисні продукти – звичайно ж, свіжі. Однак далеко не завжди є можливість вжити їх відразу. Один зі способів продовжити термін зберігання їжі – помістити її в холодильник, але на дачі або в поході він не завжди доступний. У сьогоднішньому огляді ділимося корисними хитрощами, які допоможуть зберегти свіжість і смакові якості різних продуктів за допомогою холодильника і без нього.

Фрукти, овочі, зелень

Банани, ківі, манго та інші екзотичні фрукти не можна зберігати в холодильнику – вони втратять свої смакові якості. Найкраще помістити їх в сухе місце з кімнатною температурою, наприклад, в кухонну шафу. Стиглі плоди можна укутати рушником, щоб уповільнити подальше дозрівання. Щоб банани не почорніли, відріжте у них хвостики.

Овочі та фрукти, які виділяють багато етилену (банани, ківі, сливи, авокадо, помідори, манго, груші), ніколи не загортати в поліетилен. В таких умовах концентрація речовини зростає, що призводить до прискореного дозрівання плодів. Крім того, зберігайте їх окремо від овочів і фруктів, чутливих до етилену, – яблук, моркви та картоплі, огірків, салату, броколі.

Селера, броколі, салат оберніть в фольгу: вона не дасть їм зів’янути й збереже свіжими приблизно на місяць. Зелень можна поставити в банку з невеликою кількістю води або навпаки – добре просушити й помістити в холодильник в контейнері, що герметично закривається.

Свіжа полуниця і малина схильні до утворення цвілі. Щоб цього не сталося, промийте їх в суміші оцту і води (1:10), висушіть на паперовому рушнику і приберіть в холодильник – оцет знищує спори грибка.

Щоб картопля не проростала, покладіть в мішок з нею кілька яблук. А захистити імбир від в’янення можна, помістивши його в морозилку в герметичній упаковці.

Продукти тваринного походження

Надовго зберегти тваринні продукти допоможе тільки замороження. Але якщо вам потрібно продовжити термін придатності свіжого м’яса, птиці або риби всього на пару днів, є кілька відмінних способів.

М’ясо

Мабуть, кращий варіант зберегти свіже м’ясо – у вакуумній упаковці: за відсутності кисню воно буде псуватися набагато повільніше.

Якщо ви купили м’ясо у вакуумній упаковці, рекомендуємо розкривати її безпосередньо перед приготуванням, а не заздалегідь – так ви збільшите термін зберігання м’яса до семи діб.

На пару днів можна залишити м’ясо в холодильнику. Перед цим не мийте його і не кладіть в поліетиленовий пакет: воно почне “задихатися” і псуватися. Замість цього щільно оберніть м’ясо крафтовим або пергаментним папером. Врахуйте, що великі шматки й м’якуш, відокремлена від кісток, зберігаються довше.

Якщо холодильника поблизу немає, продовжити м’яса “життя” можна народним способом. Помийте його, відокремте від кісток і натріть оцтом або лимонним соком. Потім помістіть в закритий посуд і залиште в прохолодному місці або обмотайте мотузкою і підвісьте в темному приміщенні, що провітрюється.

Ну і, нарешті, можна зробити з м’яса напівфабрикат. Підсмажте його до скориночки або проваріть в підсоленій воді кілька хвилин, а потім залиште в прохолодному приміщенні, що провітрюється.

Фарш

Перед тим як крутити фарш, просушіть м’ясо, щоб видалити зайву вологу: це продовжить термін придатності продукту. Якщо ви не плануєте використовувати відразу весь фарш, не додавайте в нього цибулю, сіль та інші спеції – робіть це безпосередньо перед приготуванням.

Риба

Риба псується дуже швидко, тому не можна залишати її при кімнатній температурі навіть на короткий термін. Якщо ви не збираєтеся готувати її негайно, то попатраєте тушку, промийте і просушіть, укладіть в сухий посуд з герметичною кришкою або плівкою і приберіть в холодильник. А ще продовжити свіжість риби в холодильнику можна, помістивши її в контейнер з крижаними кубиками.

Відмінний спосіб зберегти рибу – засолити або замаринувати її: сіль і кислота – прекрасні натуральні консерванти. При відсутності холодильника досвідчені рибалки обкладають рибу подрібненим листям кропиви або полину. Можна добре натерти тушку сіллю і меленим перцем, а потім підвісити в темному місці, обернувши марлею від мух. Ще один трюк – розрізати рибу по хребту, посипати сіллю й обернути тканиною, змоченою в суміші оцту і цукру.

Яйця

Запам’ятайте: ніколи не мийте яйця і не протирайте тканиною, якщо не плануєте готувати їх відразу ж. Вода пошкоджує захисний шар на шкаралупі – вона стає вразливою для мікроорганізмів, і яйця починають швидко псуватися.

Як не дивно, холодильник – далеко не найкращий спосіб продовжити термін придатності яєць. Наші предки чудово обходилися без нього, зберігаючи яйця свіжими до 6-7 місяців!

Перший спосіб – змастити яйця рослинною олією, салом, парафіном або вазеліном і обернути кожне щільним папером. Потім скласти в кошик і залишити в темному прохолодному приміщенні. Інший варіант – опустити яйця в розчин саліцилової кислоти (2 чайні ложки на півлітра води) на півгодини, після чого не витирати, а дати їм висохнути, і зберігати в темному прохолодному місці. Допоможе і соляний розчин: 20 грамів солі розводять в 0,5 літра води й доводять до кипіння. Коли рідина охолоне, кладуть в неї яйця і щільно накривають кришкою з вантажем. Зберігають місткість в прохолодному місці.

Варені яйця ніколи не загортати в поліетиленовий пакет – тільки в папір. Ще один спосіб продовжити їх свіжість – змастити шкаралупу жиром або рослинною олією і дати просохнути.

Молочні продукти

Натуральне молоко завжди зберігається в холодильнику. При цьому термін його придатності різко знижується після відкриття упаковки. Якщо ви не збираєтеся вжити молоко відразу, нехай стоїть запечатаним. Відкрите молоко краще перелити в емальовану або скляну місткість з герметичною кришкою – так воно залишиться свіжим довше, ніж в пакеті. Дверцята холодильника – не краще місце для зберігання молока: його потрібно тримати на верхній полиці, де температура нижче.

На верхніх полицях, ближче до задньої стінки, слід розміщувати кефір і густий натуральний йогурт: низькі температури дозволять довше зберегти їх свіжість. При бажанні їх можна і заморозити.

Сметану після відкриття упаковки слід перекласти в скляну місткість з герметичною кришкою (не плівкою!). Не використовуйте для зберігання металеві місткості й не залишайте в сметані столові прибори: метал стимулює процес окислення, і сметана швидко псується. Окислення викликає і волога, тому зачерпуйте сметану тільки чистою сухою ложкою.

Щоб якомога довше насолоджуватися свіжим сиром, перекладіть його в пластиковий або емальований контейнер і нещільно закрийте кришкою – нехай “дихає”. Ще одна маленька хитрість: покласти в сир природний консервант – шматок рафінаду. Зберігати сир слід в самій холодній зоні холодильника.

Читайте також: 10 прихованих можливостей води

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close