Секрети кулінаріїСтатті

Як правильно варити гречку, щоб вона була розсипчастою

У каструлі, мультиварці, мікрохвильовці або духовці гречка вийде смачною. Обіцяємо.

Як підготувати гречку

Спершу переберіть крупу. Навіть якщо ви купуєте дорогий продукт, є ймовірність, що в ньому виявиться сміття. Так що не полінуйтеся переглянути гречку і прибрати всі сторонні елементи.

Потім промийте крупу під проточною водою, поки рідина не стане прозорою.

Щоб блюдо вийшло ще більш розсипчастим і ароматним, можна додатково трохи прожарити просушену крупу на гарячій сковороді. Вогонь встановіть невеликий і не перестарайтеся: повинен з’явитися легкий гречаний аромат. Як правило, 3-4 хвилин для цього більш ніж достатньо.

Скільки води взяти

Найчастіше води використовують у два рази більше, ніж гречки. Тобто на 1 склянку крупи знадобиться 2 таких же склянки води. В такому випадку гречка вийде розсипчастою. Але якщо ви любите в’язку кашу, беріть більше рідини — наприклад, 2,5 або 3 склянки.

Що додати до гречки

У воду потрібно всипати сіль. На 1 склянку крупи вистачить ¹/₂ чайної ложки солі або навіть трохи менше. Але краще орієнтуватися на свій смак. Нічого страшного, якщо ви досолите вже готову кашу. Можна також додати улюблені спеції.

Після приготування в гречку покладіть шматочок вершкового масла і залиште під кришкою на кілька хвилин — це зробить кашу ніжнішою й ароматною.

Як варити гречку в каструлі

Викладіть крупу в каструлю з товстим дном і залийте водою. Доведіть до кипіння, зменште вогонь і варіть 15-20 хвилин. Дехто закидає гречку в уже киплячу воду. У такому випадку час приготування не змінюється, але зменшувати вогонь треба відразу після додавання крупи.

Під час варіння перемішувати кашу не потрібно. Готовність гречки можна перевірити, провівши ложкою по дну. Якщо води там немає, значить, каструлю можна знімати з плити.

Якщо боїтеся, що не встигнете і крупа пригорить, приберіть її з вогню трохи раніше і залиште під кришкою хвилин на 10. Гречка вбере воду, що залишилася.

Як варити гречку в мультиварці

Викладіть крупу в чашу мультиварки й залийте холодною водою. Закрийте кришку і варіть кашу в режимі «Крупи», «Гречка» або «Каша» протягом 25-35 хвилин. Час залежить від режиму та виду мультиварки.

Як варити гречку в мікрохвильовці

Всипте крупу в місткість, придатну для мікрохвильовки, і залийте холодною водою. Накрийте посуд кришкою і готуйте 7 хвилин на потужності 800 Вт. Потім перемішайте і варіть ще 5-7 хвилин на потужності 600 Вт.

Як варити гречку в духовці

Викладіть крупу у жароміцну місткість. Залийте холодною водою і накрийте кришкою або фольгою. Готуйте кашу при температурі 190 °C протягом 30-40 хвилин. Потім дайте їй настоятися в вимкненій духовці ще 10-15 хвилин.

Як приготувати гречку без варіння

Пересипте крупу в скляний посуд з кришкою. Підійде звичайна банка або скляний контейнер. Якщо відповідної місткості немає, скористайтеся глибокою тарілкою, а замість кришки — плоским блюдцем.

Пам’ятайте, що гречка збільшується в об’ємі, тому суха крупа не повинна займати більш ніж половина посуду.

Залийте крупу окропом, закрийте і залиште мінімум на 1 годину. Можна додатково укутати посуд. Гречка повинна набрякнути й увібрати рідину.

Замість окропу можна використовувати холодну воду, але настоюватися каша повинна вже мінімум 6 годин. При цьому місткість потрібно прибрати в холодильник.

Смачного!

Тримайте ще цікавий рецепт: 9 способів зробити курку ще смачніше

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close