Беріть на заміткуСтатті

Тепла осінь: 11 продуктів, які допоможуть зігрітися

З приходом осінніх холодів і вогкості ми починаємо кутатися в товсті светри й шарфи. Можливо, ви здивуєтеся, але теплий одяг – не найефективніший спосіб зігрітися. Адже якщо організм виробляє недостатньо теплової енергії, ви все одно будете мерзнути. Як же йому допомогти? Дуже просто – правильно харчуватися.

Під час їжі в організмі запускається термогенез – калорії, що надходять з їжі, спалюються, і виділяється тепло. Існує ряд продуктів, здатних підсилити цей процес. Яких – розповідаємо в цій статті.

Продукти з високим вмістом тваринного білка

Дослідження співробітників Наваррского університету в Іспанії довели, що продукти, що містять протеїн тваринного походження, посилюють термогенез краще, ніж високо вуглеводна і високо жирова їжа. Червоне і біле м’ясо, птиця, риба, печінка, яйця, сир – всі вони багаті білком і відмінно підійдуть для осіннього столу. Крім того, в м’ясі й птиці міститься багато заліза, яке бере активну участь в терморегуляції організму.

Бобові

Набагато корисніше макаронів буде гарнір з квасолі, нуту, сочевиці, бобів, гороху. Забезпечуючи організм рослинним білком і вуглеводами, вони надовго дарують відчуття ситості і, повільно засвоюючись, сприяють виділенню тепла.

Цільнозернові каші

Восени й взимку особливо важливо починати день з тарілки смачної цільнозернової каші – вівсяної, гречаної, пшоняної, кукурудзяної, ячної, перлової. Річ у тому, що вранці температура тіла ще досить низька, тому перед виходом на холодну вулицю потрібно добре прогрітися. І тут на допомогу прийдуть крупи, багаті клітковиною, – на її переварювання потрібно багато енерговитрат, і організм починає посилено виділяти тепло. Такий сніданок не тільки зігріє, а й наситить на кілька годин.

Сезонні овочі й коренеплоди

Осінь дарує нам урожай різноманітних овочів і коренеплодів. Гарбуз, морква, буряк, капуста, редька, селера, томати, стручкова квасоля, болгарський перець, кабачки, баклажани, ріпа, бруква, патисони, картопля – всі вони багаті не тільки вітамінами, але і складними вуглеводами, а тому володіють чудовим зігріваючим ефектом, особливо в тушкованому і запеченому вигляді. Картопля до того ж – цінне джерело калію, який покращує стан судин і нормалізує кровообіг, важливий для підтримки тепла.

Супи

Коли на вулиці неприємно й сиро, душа сама просить тарілочку гарячого наваристого супу. І не дарма: адже в супах міститься багато зігріваючих інгредієнтів. По-перше, м’ясний бульйон і м’ясо (риба, птиця) – джерело білка. По-друге, картопля, капуста і коренеплоди (морква, буряк, селера), багаті повільними вуглеводами. По-третє, спеції, які посилюють кровообіг. По-четверте, крупи або бобові – ще одне джерело складних вуглеводів. До всього іншого суп – це багатокомпонентне блюдо, тому на його перетравлення потрібно багато часу й енергії, а значить, організму доведеться виділяти велику кількість тепла.

Вершкове масло

Жири тваринного походження дають організму багато енергії для підтримки тепла, але при цьому є досить калорійними. Зловживати ними не варто, але якщо на вулиці дуже холодно, трохи вершкового масла піде вам тільки на користь.

Банани

Стиглий банан – відмінний перекус в осінній непогожий день. По-перше, фрукт містить магній, який нормалізує роботу щитовидної залози й надниркових залоз, що відповідають за терморегуляцію організму. По-друге, банани багаті залізом, важливим для кровопостачання і підтримки нормальної температури тіла. Ну а по-третє, яскравий жовтий колір банана надає зігріваючу дію і піднімає настрій.

Імбир

Зігріваючі й підбадьорливі напої на основі кореня імбиру надзвичайно популярні в холодну пору року. Імбир містить гингерол – речовина, яка активно підсилює кровообіг і виділення тепла організмом. Приготувати імбирний чай зовсім нескладно – при бажанні його можна комбінувати з ягодами, цитрусовими й іншими фруктами, медом. Крім того, напій відмінно допомагає боротися з вірусами та інфекціями.

Прянощі

Щіпка запашних прянощів не тільки додасть вашим стравам вишуканий смак і аромат, але і допоможе зігрітися. Гострі види перцю, часник, цибуля, базилік, кориця, кмин, паприка, куркума, шафран, гвоздика, кумин, гірчиця, розмарин, кріп і петрушка – всі вони покращують кровообіг і стимулюють обмін речовин, підвищуючи тим самим температуру тіла. Крім того, прянощі захищають від простудних захворювань і сезонної депресії, а також сприяють очищенню організму від шлаків.

Мед

Про зігріваючі властивості натурального меду знає кожен. Вживати його влітку в спеку небажано, а ось восени він може стати справжнім порятунком від холоду і вогкості. Мед добре стимулює кровообіг, підвищуючи тим самим температуру тіла, і покращує обмін речовин. Хочете швидко зігрітися – випийте гарячого чаю з ложкою меду. Крім того, солодкі ласощі – справжнє джерело вітамінів і мікроелементів.

Кава

У морозний день приємно побалувати себе чашкою гарячої кави. Але зігріваючий ефект напою – не тільки в його високій температурі. Кофеїн прискорює обмін речовин і вивільняє жирні кислоти з жирових тканин організму – в результаті тілу стає тепло. При цьому ви можете пити навіть холодну каву – вона все одно зробить зігріваючу дію. Дивно, правда?

Зелений чай

Як і кава, зелений чай містить велику кількість кофеїну, який стимулює виділення тепла в організмі. Зігріваючий ефект підсилюють флавоноїди й катехіни, якими також багатий напій. А ще зелений чай – справжній чемпіон зі спалювання калорій.

Що не допоможе зігрітися

Багато хто досі вірять, що алкоголь допомагає зігрітися на холоді. Однак цей міф давно розвінчаний. Спиртне справді розширює судини й сприяє припливу тепла. Однак через короткий час організм починає віддавати теплову енергію зовні, і тіло швидко охолоджується – у важких випадках це може стати причиною гіпотермії й обморожень.

Читайте також: 9 напоїв, від яких хочеться пити ще більше

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close