Кулінарний гідСтаттіФрукти та ягоди

Що таке кумкват і як його їсти?

Китайською мовою кумкват означає «золотий апельсин». Цілком виправдано: кумкват – це цитрусові з красивою золотистою шкіркою, спочатку вирощувались в Китаї, а потім набули поширення по всьому світу.

Це, мабуть, самі невеликі представники сімейства: розміром кожен плід трохи більше великої виноградини. Але це не єдина його відмінність від побратимів: шкірка кумквата не йде ні в яке порівняння з іншими цитрусовими, вона дуже солодка і їстівна.

Так само, як апельсини й лимони, кумкват багатий вітаміном С і клітковиною. Плоди невеликі, але містять велику кількість поживних речовин, корисних для організму.

100-грамова порція (близько 5 цілих кумкватів) містить:

Калорії: 71
Білки: 2 грами
Жир: 1 грам
Волокно: 6,5 грама
Вітамін C: 73% від добової норми
Марганець: 7% від добової норми
Вітамін А: 6% від добової норми
Кальцій: 6% від добової норми
Ще кумквати містять вітаміни групи B і Е, залізо, магній, калій, мідь і цинк. А їстівні насіння і шкірка кумкватів забезпечують невелику кількість жирів омега-3.

Близько 80% ваги кумкватів доводиться на воду. Високий вміст води й волокна в цих плодах дозволяє швидко насичуватися при тому, що калорій в них досить мало. Так що це відмінна закуска для тих, хто стежить за вагою.

Чим корисні кумквати?

Завдяки поживним речовинам, що містяться в кумкваті, ці плоди приносять значну користь організму. Вони допоможуть захиститися від багатьох серцевих захворювань і раку, знизити рівень цукру і холестерину в крові. Також це відмінні помічники в боротьбі з ожирінням і пов’язаними з ним захворюваннями (наприклад, діабет).

У народній медицині в деяких азіатських країнах кумкват застосовується для лікування простудних захворювань, кашлю та інших запалень дихальних шляхів.

Тому, що кумквати – супер джерело вітаміну С, ці фрукти відмінно підтримують імунну систему. Дослідження показали, що плоди кумквата здатні активувати імунні клітини, звані природними кілерами. Ці природні клітини-вбивці відмінно захищають від різних інфекцій.

Як правильно їсти кумкват?

Найкраще їсти кумкват цілком, не розрізаючи. Солодкому смаку вони зобов’язані шкірці. Солодкість доповнюють терпкий сік м’якоті й гіркуваті насіння. Багато хто прагне позбутися від соку: роблять невеликий укус або розрізають кумкват навпіл і вичавлюють його. Але це не зовсім вірно – кумкват розкриє свій яскравий смак цілком, коли ви відчуєте одночасно солодкість і терпкість його плодів.

Перед тим, як з’їсти, злегка стискайте пальцями кожен кумкват. Це допоможе вивільнити ефірну олію в шкірці й змішати аромати солодкої шкірки й терпкої м’якоті.

Ще одна особливість цього плоду – кумкват потрібно добре прожувати, адже чим довше ви жуєте, тим солодший буде смак.

Якщо ви хочете пом’якшити шкірку фруктів, можна занурити плоди в киплячу воду приблизно на 20 секунд, потім потрібно промити їх під холодною водою. Що ж стосується насіння кумквата, вони їстівні, хоч і гіркуваті.

Як вибрати стиглі кумквати?

Вибираючи кумквати в супермаркеті, злегка натискайте на кожен плід пальцями – потрібно вибрати тверді й тьмяні. Якщо кумквати блискучі й покриті маслянистою плівкою, значить, вони оброблені спецзасобами. Від таких плодів краще відмовитися, але якщо інших немає, не забудьте дуже ретельно промити кумквати перед їжею.

Вибирайте фрукти оранжевого кольору, а не зелені (це означає, що вони незрілі). Колір повинен бути рівномірним, дрібні цятки або місцями знебарвлена шкірка неприпустимі.

Як правильно зберігати кумквати?

Ці фрукти можна зберігати в холодильнику до двох тижнів. Якщо ви зберігаєте їх при кімнатній температурі, потрібно з’їсти кумквати протягом 2-3 днів.

Якщо кумкватів багато і протягом 2 тижнів вам з ними не впоратися – заморозьте плоди. Найкраще зробити з них пюре за допомогою блендера, покласти в герметичний контейнер і прибрати в морозильну камеру.

В які страви додати кумквати?

Рецептів з кумквата величезна кількість. По суті це універсальні продукти, які входять до складу безлічі як солодких, так і солоних страв.

Найчастіше кумквати додають в:

Маринади й соуси для м’яса, курки або риби
Мармелад, джеми й желе
Салати (фруктові або з листовою зеленню)
Бутерброди
Начинка для страв (пироги, рулети, слойки)
Хліб (нарізані шматочки кумквата додають в тісто разом з сухофруктами й горіхами)
Десерти
Гарніри
Напої (наприклад, чай)
А ще в магазинах можна знайти готові джеми, желе і соуси з кумкватом і висушені плоди.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close