Кулінарний гідСтатті

Робимо заготівлі на зиму: гід по заморожуванню

Сезон свіжих овочів і фруктів скоро закінчиться, але його можна продовжити, заморозивши улюблені продукти на зиму. При заморожуванні в плодах зберігається весь вітамінний склад. А ось в плані смакових якостей і зовнішнього вигляду заморожених фруктів і овочів – на жаль, далеко не завжди вдається зберегти початкові властивості продуктів. Щоб ваші заготівлі не розпливлися і не потемніли, а також не стали позбавлені смаку і марною масою, потрібно знати правила заморозки.

Ділимося з вами списком корисних нюансів, які допоможуть насолоджуватися улюбленими фруктами й овочами круглий рік.

Помідори

Коли немає свіжих томатів, у багатьох господинь виникають складнощі з приготуванням улюблених страв. Помідори мало не найпоширеніший овоч, який входить до складу більшості перших і других страв. Щоб не зіткнутися з подібною проблемою, влітку можна зробити заготівлю.

Томати можна заморожувати цілі, кільцями або часточками. Для цього відібрані й щільні плоди спочатку потрібно занурити ненадовго в окріп, а потім зняти з них шкірку і розрізати. Зроблені заготівлі рівномірно розподілити на піддоні й витримати в морозних умовах протягом доби. Після цього затверділі овочі потрібно розкласти по пакетах і відправити в морозильну камеру.

Не менш зручним способом зберегти томати і їх корисний склад вважається заморожування у вигляді пюре. Для цього перебиті в блендері томати потрібно просто розлити по формах для льоду, а після їх повної заморозки перекласти в пакети.

Зелень

Любите зелень, але вважаєте що немає сенсу її заморожувати? Даремно! Заморозити можна все, було б бажання. Але в зберіганні зелені є кілька важливих моментів, які варто врахувати. Так, наприклад, кріп, петрушка, базилік і кінза здатні набагато довше інших видів зелені зберігати свій корисний склад, але при тривалому зберіганні практично повністю позбавляються свого аромату.

Зелена цибуля і салат взагалі не годяться для заморозки: ці продукти після заморозки стають водянистими, втрачають виражений смак і аромат. А ось цибуля порей, навпаки, відмінно показує себе в якості заготівлі на зиму. За своїм смаком і виглядом вона практично не буде відрізнятися від свіжого аналога.

Заморожувати улюблену зелень можна пучками або в нарізаному вигляді в спеціальних контейнерах. У них продукт довше зберігається без змін своїх смакових якостей.

Цвітна капуста і броколі

Капуста – кращий варіант для заморожування. Її можна зберігати як в цілому вигляді, так і суцвіттями. Звичайно, свіжий салат із замороженої цвітної капусти та броколі навряд чи вдасться зробити, тому, що при заморожуванні вони стають більш крихкими. А ось голубці, рагу, всілякі начинки для пирогів і заготівлі для супів і борщів з їх додаванням виходять відмінними. І, що найголовніше, корисними.

Якщо ви хочете насолоджуватися капустою незалежно від сезону, обов’язково її заморозьте. Для цього розберіть капусту на суцвіття, опустіть в окріп і бланшуйте протягом 2 хвилин. Так капуста збереже свій колір і після розморожування не стане більш жорсткою. Після перекладіть овоч у воду з кубиками льоду, а потім гарненько просушіть кожне суцвіття. Перед відправкою в морозильну камеру розкладіть овочі в вакуумні пакети й відкачайте з них повітря.

Болгарський перець

Замороження болгарського перцю на зиму – корисне в усіх відношеннях. Так можна забезпечити близьких людей смачними стравами за участю цього овоча взимку, зберегти максимальну кількість вітамінів і мінералів в ньому, а також істотно заощадити. Заморожений перець можна використовувати для фарширування, приготування страв в духовці й в мультиварці. Від того, якими будуть подальші кулінарні плани щодо перцю, і буде залежати форма його зберігання.

Якщо перець буде використовуватися для приготування перших страв, то зберігати його краще у вигляді тонких кілець або соломки. Попередньо нарізані овочі потрібно викласти на піддон і заморозити, а після цього вже розфасувати по пакетах і відправити на зберігання в морозильну камеру.

Якщо перець заморожується для фарширування, то доведеться провести кілька маніпуляцій. Річ у тім, що цілий перець займає багато місця в морозилці. Щоб якомога компактніше розмістити овоч в камері, перед заморожуванням перець краще бланшувати. Для цього просто опустіть очищений перець в киплячу воду на 30 секунд і після остудіть його. Вкладіть один перець в інший і помістіть в морозилку. Так ваш перець точно не зламається і в морозилці розміститься більш компактно.

Кабачки

У заморожуванні кабачків на зиму важливим моментом вважається саме відбір. В якості овочів, призначених для зимівлі, особливо гарні молоді кабачки з тонкою шкіркою, дрібним і не до кінця сформованим насінням. Перед відправкою в морозилку такі овочі ретельно промиваються, просушуються і нарізаються у вигляді кілець або поздовжньо. Шматочки овоча збережуть свою цілісність і смак, якщо їх розподілити по піддону в один шар і відправити на мороз на 6-8 годин. Після такого режиму заготівлю вже можна буде фасувати по пакетах і компактно укладати в морозильну камеру.

Якщо ж кабачки заморожуються з метою приготування з них котлет або кабачкових оладок, то овоч можна заморозити в тертому вигляді. Для цього попередньо кабачки натирають на терці й злегка віджимають зайву вологу. При бажанні в масу з кабачків можна також ввести моркву і порей.

Червона і чорна смородина

Заморожування червоної й чорної смородини дозволяє ласувати смачними й корисними ягодами протягом усього року. Особливо важливо їсти ягоди смородини в період авітамінозу, коли організм потребує додаткової підтримки вітамінами й енергією. Але для того, щоб смородина не пошкодилась в ході заморозки та не втрачала свого смаку, по-перше, потрібно відбирати тільки середні й великі ягоди. А по-друге, тільки в міру стиглі, сухі й без будь-яких пошкоджень.

Зберігати в морозильній камері цілу смородину краще в харчових контейнерах, а в перетертому вигляді – з додаванням цукру в невеликих місткостях.

Полуниця

Їсти полуницю й отримувати від неї максимум користі можна цілий рік. Найшвидший і здоровий спосіб запастися ягодами полуниці на зиму – заморозити їх цілими. Такі ягоди в процесі зберігання практично не втрачають своїх первісних форм і смакових якостей, тому прекрасно підходять для приготування і прикраси різних десертів.

Але якщо полуниця дуже соковита і великого розміру, то перед заморожуванням її краще попередньо розрізати навпіл. Потім чисті ягоди потрібно щільно розкласти в харчові контейнери й присипати цукром. Не переживайте, якщо ягоди пустять сік – це навіть краще! З полуничного соку потім можна буде приготувати смачний компот або коктейль.

Абрикос

Абрикос дуже корисний і смачний фрукт, якого так не вистачає взимку. При заморожуванні плоди повністю зберігають каротин, органічні кислоти й вітаміни, тому абрикос може стати відмінною підтримкою для вашого імунітету взимку. Зберігати абрикос в морозилці можна в цілому або в вигляді пюре. В цілому вигляді заморожені плоди займають більше місця в морозилці, та й підходять хіба що для приготування компотів.

Якщо ви хочете розмістити корисний фрукт більш компактно, віддавайте перевагу зберіганню в вигляді пюре. Для цього абрикоси попередньо потрібно позбавити від кісточок і відправити в блендер. Абрикосовий мус потрібно ретельно перебити й потім додати в нього цукор. На відміну від цілих плодів, у вигляді пюре смак абрикос більш насичений. Тому пюре може стати відмінним доповненням до улюблених десертів, в невеликих кількостях може використовуватися для приготування пікантних соусів і начинок для пирогів.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close