Беріть на заміткуСтатті

Обробка та приготування грибів

Низькокалорійні, корисні й смачні гриби займають аж ніяк не останнє місце в списку улюблених інгредієнтів у кулінарів. Цінуються гриби, звичайно ж, за їх неповторний аромат і збагачений корисними мікроелементами склад. Та й в плані смакових якостей страви з грибів навряд чи можуть залишити байдужим. Але всі ці достоїнства легко зіпсувати неправильною обробкою і приготуванням.

Щоб цього не сталося, варто відмовитися від кулінарних стереотипів і переглянути свій підхід до приготування грибів. Мистецтву приготування цього продукту може навчитися кожна господиня – головне мати бажання і натхнення.

Гриби не можна зберігати довго

Більшість грибів не можна зберігати довше 6 годин. Винятком з правил є тільки печериці, лисички й гливи. Для них тривалість зберігання не більше як добу. Тому обробляти гриби потрібно якомога швидше. Після промивання під водою й очищення гриби потрібно помістити в злегка підсолену воду, щоб вони не потемніли. А вже після цього можете сміливо піддавати гриби подальшій обробці й приступати до готування.

Гриби повинні “дихати”

Багато господинь за звичкою відправляють свіжі гриби на зберігання в холодильник в щільно закритому контейнері або туго зав’язаному пакеті. Але такий спосіб зберігання – не найкращий для такого делікатного продукту. Річ у тім, що при зберіганні в закритих місткостях гриби стануть слизькими й зморшкуватими. І, звичайно ж, такі зміни не пройдуть безслідно. Вони погано позначаться в першу чергу на смакових якостях продукту.

Тому, щоб гриби зберегли свій смак і аромат, тримати в холодильнику їх потрібно тільки в паперовому пакеті й бажано у вертикальному положенні. А щоб гриби не висохли, поверх них можна покласти вологий паперовий рушник. Крім того, гриби не варто зберігати в мокрому вигляді, а мити їх треба тільки перед приготуванням.

Для сушки підходять не всі гриби

Найвдалішим способом заготовити гриби на зиму вважається сушка. Сушені гриби зберігають всі свої поживні властивості, а також набувають яскраво виражений аромат, який ідеально підходить для супів і других страв. Однак, набравши цілий кошик грибів, не поспішайте відразу братися за справу. Далеко не всі види грибів підходять для сушіння і все через гіркоту, що міститься в них, яка в процесі сушіння тільки посилюється. Ідеальними для сушки грибами вважаються білі гриби, лисички, опеньки, підосичники й підберезники.

Після промивання гриби необхідно ретельно просушити чистим паперовим рушником, а потім відправити в духовку. А якщо ви маєте у своєму розпорядженні час, можете просто розкласти промиті гриби на рушник і залишити їх сохнути приблизно на 1 годину. А вже після цього сміливо відправляйте гриби на подальшу сушку в духовку.

Додавання солі

Мало хто знає, але у грибів, як і у стейка, досить делікатні відносини з сіллю. При додаванні цієї спеції важливо не переборщити й вибрати відповідний для цього момент. Чому саме так? Все досить просто: сіль здатна витягати з грибів вологу, якої в їх складі більш ніж достатньо. Відповідно, при додаванні солі на початку приготування гриби будуть тушкуватися у власній рідині, що виділилась. Тому для отримання оптимального результату гриби краще солити в кінці процесу приготування.

Грибам потрібна висока температура

Ще одним злочином проти грибів є приготування їх на недостатньому жару. Особливо актуальна ця проблема в тому випадку, якщо для приготування був неправильно обраний посуд. Гриби краще готувати в посуді з товстими стінками. Ідеальною в такому випадку буде кухонне приладдя з чавуну. Такий посуд прекрасно розжарюється і тримає тепло. В іншому посуді температура при додаванні грибів різко падає, порушуючи тим самим весь процес приготування продукту.

Щоб гриби вийшли максимально смачними й апетитними, їх потрібно класти тільки на розпечену сковороду і смажити протягом декількох хвилин, при цьому постійно помішуючи. А якщо гриби будуть рум’янитися занадто швидко, вогонь завжди можна зменшити.

Додавайте при обсмажуванні продукту жир

Причина для такого нав’язливого бажання постійно помішувати при обсмажуванні грибів криється в переконанні, що їм не вистачає жиру. Найчастіше це занепокоєння цілком виправдано. Дійсно, в якийсь момент грибам насправді починає не вистачати жиру. Однак це зовсім не залежить від того, помішує ви їх чи ні. Вся справа в особливій губчастій структурі продукту. Тому, якщо ви хочете допомогти процесу і при цьому не завдати шкоди кольору і текстурі продукту, просто додавайте періодично в сковороду невелику кількість жиру. Це може бути й рослинна олія, і сало, і вершкове масло: як вам завгодно.

Читайте також: 9 секретів гарної подачі ваших страв

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close