Алкогольні напоїКулінарна енциклопедія

Ель

Про цей напій в Англії знали ще в 15 столітті. У ті часи цей темний алкоголь готувався, так само як і пиво – шляхом бродіння, але без використання хмелю. Хміль тоді замінювали сумішшю трав і прянощів, яка надавала елю велику енергетичну цінність і неповторний смак. За деякими даними назва цього пивного напою походить від староанглійського слова ealu. Деякі історики знаходять в основі цього слова індоєвропейський корінь alut, що в перекладі означає «чаклунство» чи «магія». У цьому можна розгледіти частку правди, адже до складу елю входять спеції й трави з психотропними, тонізуючими й афродізіакальними властивостями. В кінці 15 століття в країні з’явився голландський хміль, що дало можливість варити пиво світлих сортів, яке трохи пізніше виділилося в незалежну групу напоїв. Ель англійці так і готували на основі суміші таких трав і спецій, як голий, мирт, полин, багно, кмин, імбир, аніс, кориця і мускатний горіх. Сьогодні ель виробляють в Ірландії, Англії, Бельгії та США. Примітно, що при приготуванні напою не рідко використовується хміль. Грюйт – суміш пряних спецій і трав, використовується в основному в Ірландії й на декількох пивоварнях в Англії. З цієї причини сучасне суспільство асоціює пиво й ель з одним і тим же напоєм, що є не зовсім вірним.

Ель разом з іншими сортами пива готується з ячмінного солоду. Але по процесу бродіння ці напої відрізняються. Ель виробляють з використанням верхових дріжджів – в процесі бродіння вони разом з вуглекислим газом піднімаються на поверхню сусла. Температура бродіння тримається на рівні 15-24 ° С, що дозволяє дріжджам виділяти у великих кількостях складні ефіри й ароматичні продукти. При цьому напій набуває фруктовий аромат. Після завершення етапу бродіння ель дозріває в прохолодних підвалах при температурі 11-14 ° С. При приготуванні сортів верхового пива часто використовують цукор, пшеницю і рис.

Ель випускається у величезній різноманітності сортів з широким спектром смакових відтінків. Найбільшу популярність здобули бельгійські, шотландські та британські напої. Британський ель за класичним рецептом готують з 17 століття. До його складу входять ячмінний солод, хміль, верхові дріжджі, вода, цукор і крохмаль. Цей напій не фільтрують і не пастеризують, він може зберігатися не більше декількох днів. Такий ель називається «real ale» або «справжній живий ель». У Британії найпопулярнішими є темні гіркі елі, з малим вмістом алкоголю. Існують м’які елі з яскравим горіховим присмаком (new castle brown ale) або віддалено нагадують квас (mild ale). Британський ель золотистих і світлих сортів міцніший з горіховими або фруктовими смаковими відтінками. Шотландський ель темніший, він має насичений солодовий смак з димним ароматом. На подобі британських сортів цей ель різниться по міцності. Траппісткий ель вже протягом багатьох століть не втрачає своєї популярності у бельгійського населення. У цього елю, що є візитною карткою країни, неперевершений маслянистно-фруктовий смак. Траппісткий ель в праві варити тільки пивовари, які мають спеціальну ліцензію. Вони використовують справжні чернечі рецепти з глибокої давнини. Цей ель готують на території шести монастирів, що збереглися до наших днів і розташувалися в Бельгії й Голландії.

Склад і корисні властивості

Свої корисні властивості ель придбав завдяки компонентам що входять до його складу: пивним дріжджам і ячмінного солоду. Безліч цінних речовин зберігається в елі завдяки тому, що справжній напій не піддається фільтрації і пастеризації. Солодовий екстракт насичений магнієм, фосфором, кальцієм, марганцем, селеном, вітаміном Е і вітамінами групи В. Вищевказані вітаміни покращують перебіг обмінних процесів і стан волосся і шкіри. Амінокислоти стимулюють білковий обмін: сприяють зростанню і розвитку м’язової маси. Верхове пиво містить гіркі хмільні добавки, які надають на організм заспокійливу дію. Воно так само сприяє виробленню шлункового соку і поліпшенню травлення. При вживанні в невеликих кількостях ель здатний боротися з атеросклерозом, розширювати судини і знижувати тиск.

Шкода і протипоказання

При надмірному вживанні елю міцних сортів може розвинутися алкогольна залежність. Від вживання будь-яких алкогольних напоїв, в тому числі і верхового пива необхідно відмовитися підліткам, вагітним жінкам, особам із захворюваннями нирок і центральної нервової системи.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close