Кулінарний гідСтатті

7 незвичайних видів солі, які потрібно спробувати

На більшості кухонь можна зустріти тільки два види солі — кухонну і морську. Насправді їх набагато більше, і кожна відрізняється ступенем солоності, смаковими якостями й корисними властивостями.

Рожева гімалайська

Рожева сіль видобувається з древнього морського дна Гімалайських гір — ніжний рожевий відтінок їй надає залізо в складі. На думку дієтологів, саме рожева сіль — найкорисніша: вона чиста, нерафінована, насичена безліччю мінералів і містить понад 90 цінних мікроелементів. Крім того, рожева сіль має стовідсоткову біологічну засвоюваність. Вона покращує зір, бореться з інфекціями, підвищує лібідо. А ще завдяки м’якому солодко-солоного смаку надає їжі особливу пікантність.

Рожева гімалайська

Чорна

У магазинах можна зустріти два види чорної солі. Родина першої — Гавайські острови. Свій екзотичний колір вона отримує від вулканічної неочищеної лави, а також від активованого вугілля в складі. Крім вугілля сіль містить близько ста мікроелементів і мінералів, корисних для організму: вона поліпшує травлення, виводить з організму токсини, отрути та інші шкідливі речовини. У кулінарії ж чорна сіль цінується за тонкий пікантний смак і приємний аромат.

Інша, не менш цінна, чорна сіль — кала Намак, яку добувають в Індії й Пакистані. Попри назву, в подрібненому вигляді вона має зовсім не чорний відтінок — від світло-рожевого до темно-фіолетового. Кала Намак відрізняється сірчаним присмаком і ароматом, оскільки в її складі міститься сірководень. Користь продукту безсумнівна: чорна сіль покращує артеріальний тиск, стимулює травлення, має м’яку проносну дію і сприяє схудненню.

Флер де Сель

Флер де Сель, що в перекладі з французької означає «соляна квітка», – сама елітна і дорога сіль у світі. Видобувають цю дивину в Камарге — природному парку на півдні Франції. Флер-де-Сель кристалізується на поверхні морської води, після чого її тендітні кристали збирають вручну, причому тільки з червня по вересень. Такий трудомісткий видобуток і пояснює високу ціну на камаргску сіль. Особливої ​​користі вона не має, зате користується великою пошаною в кулінарії — сіль настільки ніжна, що нею неможливо пересолити їжу, а ще вона ідеально загострює і продовжує солодкі смаки.

Флер де Сель

Червона гавайська

Червона гавайська сіль надзвичайно багата мікроелементами, особливо залізом, а завдяки низькому вмісту натрію вона набагато корисніше звичайної кухонної. Червоним відтінком сіль зобов’язана вулканічній гавайській глині: коли вода випаровується, сіль потрапляє в приливні басейни, де і змішується з цією самою глиною — яскраво-рудою, майже червоною. Ефектний зовнішній вигляд гавайської солі здатний прикрасити будь-яку страву — найбільше вона підходить до червоного м’яса, риби й салатів.

Червона гавайська

Кельтська сіра

Кельтська морська сіль видобувається з глини, якою і зобов’язана своїм цікавим сірим відтінком і вологою структурою. Збирають її вручну в Бретані — регіоні Франції: природна глина і пісок народжують багаті мінералами кристали солі. Користь їх величезна: сіра сіль допомагає відновлювати баланс електролітів в організмі, запобігає м’язові спазми. Вона відмінно підходить для приготування риби й м’яса, супів і салатів, пасти й круп. Завдяки хрусткій текстурі сіра сіль — ідеальний фінальний штрих для будь-якої страви.

Кельтська сіра

Перська блакитна

Сіль з красивим синім відтінком видобувається з давнього солоного озера в Ірані й є однією з найбільш рідкісних солей у світі. Її колір — наслідок особливої ​​кристалічної решітки, а зовсім не хімічного складу. Структура цієї солі на кшталт синього льоду, молекулярна структура якого стискається до такого ступеня, що лід починає заломлювати світло і по-різному відсвічувати. Але цінується перська сіль не тільки за екзотичний відтінок — вона насичена корисними мікроелементами й має приємний смак з солодкими нотками.

Перська блакитна

Копчена

На відміну від попередніх видів, сіль з ароматом диму, або копчена, має не зовсім природне походження — фактично це морська сіль, яку коптять на деревних стружках. Особливою популярністю продукт користується в Данії. Копчення надає солі приємний аромат диму і теплий коричневий відтінок — її цікаво спробувати як кулінарний експеримент, але особливої ​​користі для здоров’я вона не несе.

Копчена
1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close