Беріть на заміткуСтатті

10 корисних прийомів, які врятують підпорчені продукти

Іноді зовнішній вигляд буває оманливим, і не зовсім придатний і апетитний продукт все ще може зберігати свій смак і аромат. Якщо з їжею все-таки відбулися неприємні зміни, не поспішайте відправляти її у відро для сміття. Підпорчені продукти ще можуть стати інгредієнтом нового блюда.

Банани

Не турбуйтеся, якщо банани трохи потемніли. Від таких змін смак продукту анітрохи не змінюється. Трохи зіпсовані банани можна сміливо використовувати для приготування різної випічки, освіжаючих коктейлів і смузі. А якщо зовнішній вигляд бананів вас лякає, приготуйте з них смачне морозиво. Просто перебийте банани в блендері й відправте в морозильну камеру.

Цитруси

Апельсини, мандарини та лимони, які вже почали псуватися, можна перетворити в ароматну начинку для курки. Для цього потрібно лише зрізати з фруктів зіпсовані ділянки. М’якуш цитрусів можна використовувати також для приготування соків, а їх цедру – додавати в випічку. Стати в пригоді цитрус може і для різних побутових потреб. Наприклад, якщо до половини лимона додати дрібку солі, то з такої комбінації може вийти відмінний очищуючий засіб. З його допомогою можна швидко очистити грати для гриля.

Яблука та груші

Якщо на яблуках і грушах вже почали з’являтися коричневі плями, не поспішайте відправляти їх у відро для сміття. Потемнілі ділянки фруктів можна зрізати, а з решти приготувати смачне пюре. Масою можна, наприклад, доповнити вівсяну кашу. А ще краще використовувати пюре з груш або яблук як начинку для пирогів або основи для соусів. Можна також зіпсовані фрукти нарізати кільцями й замочити в цукровій воді на добу, потім розкласти на деко і висушити при температурі в 60 ˚С протягом 6-8 годин. Висушеними фруктами потім можна доповнювати улюблені каші на сніданок.

Ягоди

Повернути друге життя ягодам, які вже почали псуватися, допоможе заморожування. Просто промийте їх гарненько під водою і відправте в морозильну камеру. Така нехитра маніпуляція дозволить насолоджуватися ароматною випічкою, ягідними соусами й коктейлями круглий рік. Можна також заморожені ягоди використовувати замість кубиків льоду для подачі холодних напоїв.

Трави

На жаль, свіжій зелені властиво швидко псуватися. Але травам, що в’януть можна дати друге життя, відправивши їх в морозилку на зберігання. Подрібніть зіпсовану зелень в блендері й додайте до неї трохи оливкової олії й спецій. Заповніть отриманою сумішшю формочки для льоду і сміливо додавайте взимку зелень в перші страви, соуси й маринади.

Ще з такої зелені можна приготувати смачний паштет. Змішайте подрібнену зелень з вершковим маслом і насолоджуйтеся смачними бутербродами з зеленим паштетом.

Хліб

Не встигли з’їсти весь хліб, і він став черствим? Не біда! Збризніть хліб водою, загорніть у фольгу і поставте в розігріту духовку на 10 хвилин. Така проста маніпуляція допоможе хлібу знову стати хрустким і м’яким. Крім того, з черствого хліба можна зробити панірувальні сухарі, грінки та пряні сухарики для салатів.

А ще можна вичистити з хліба м’якуш і в отримані кошички додати фарш і сир. Потім запекти їх в духовці й отримати таким чином смачну й оригінальну другу страву до сімейної вечері.

Овочі

Трохи зіпсований перець, огірки, моркву і редис теж можна використовувати для приготування нових страв. Для цього просто обріжте зіпсовані місця, наріжте овочі невеликими скибочками, приправте спеціями й поставте маринуватися в складі з білого оцту, цукру і солі. Вже через 6 годин можна буде насолоджуватися приємним смаком і ароматом маринованих овочів.

А якщо в холодильнику є трохи зіпсовані помідори, можете сміливо готувати з них італійський соус. Зріжте з помідор погані частини, бланшуйте і перебийте їх в пюре. Після додайте в масу італійські трави й отримуйте задоволення від смачного соусу.

Молоко

Нерідко трапляється так, що багато хто не встигають допити молоко, перш ніж воно зіпсується. Але кисле молоко – це не привід для розладів. З нього можна приготувати безліч смачних і оригінальних страв. І в першу чергу з нього можна приготувати на сніданок млинці та оладки. На кислому молоці вони виходять особливо ніжними й пишними. Виберіть цікавий рецепт млинців і оладок на кефірі та використовуйте замість нього скисле молоко. Від такої заміни блюдо виходить нітрохи не гірше. Можна спробувати приготувати з кислого молока і домашній сир. А з сиру сміливо починати експериментувати з сирниками, запіканками й варениками.

Сметана

У холодильнику є прострочена сметана? Не поспішайте списувати її з рахунків. Звичайно, для приготування салатів і супів вона не підійде. Але ось для використання як основа для тіста цілком придатна. З такої сметани виходять дуже смачні оладки, торти, пиріжки та кекси. І навіть якщо ви боїтеся, що страви будуть мати кислуватий присмак, відкиньте всі сумніви: при термообробці він безслідно пройде.

Сир

Поява нальоту і тим більше плям цвілі істотно псують зовнішній вигляд твердих сортів сиру. Однак це не привід викидати продукт. Його все ще можна їсти без шкоди для здоров’я. У сирах таких сортів, як Чедер і Пармезан, цвіль не здатна проникати всередину, тому якщо зрізати ушкоджену ділянку, можна сміливо використовувати їх для приготування страв. А якщо навіть після обробки шматочок сиру як і раніше здається неапетитним, подрібніть його за допомогою терки й додайте в будь-яке гаряче блюдо.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close