Кулінарні порадиКулінарні статті

Чим замінити цукор: 10 кращих натуральних аналогів

Не варто впадати у відчай, якщо ваш дієтолог або лікар, що лікує наполягає на виключенні з раціону цукру. Не їсти солодке і відмовитися від цукру – це абсолютно різні поняття. Відмінним виходом із ситуації може стати використання цукрозамінників.

Розберімся, які з натуральних замінників цукру найсмачніші й корисні. Пропонуємо вашій увазі 10 кращих варіантів натуральних аналогів цукру.

Коричневий рисовий сироп

Рисовий сироп вважається одним з кращих натуральних замінників цукру. У ньому містяться мальтоза, глюкоза і мальтотріоза. За смаковими якостями він схожий з карамеллю, проте має менш солодкий смак у порівнянні з звичайним цукром.

Використовувати рисовий сироп можна для приготування всіляких страв. Він підходить для приготування десертів, каш і фруктових салатів. При нагріванні здатний утворювати тонку хрустку скоринку, що багатьом доводиться до смаку. Єдиним недоліком такого підсолоджувача є високий глікемічний індекс. Він призводить до набору зайвої ваги й деяких захворювань.

Кокосовий цукор

Такий варіант цукру виготовляється з нектару суцвіть кокоса. На відміну від традиційних підсолоджувачів кокосовий сироп має менш солодкий смак. Випускається він у вигляді сиропу, або у вигляді розсипчастих кристалів. Замінник складається з органіки та завдяки відсутності глибинної обробки містить в своєму складі цинк, залізо і магній.

Кокосовий сироп плавно підвищує вміст цукру в крові, а також сприяє виробленню в організмі гормону глюкагону. Саме цей гормон допомагає організму спалювати жири та значно покращує роботу серцево-судинної системи.

Сироп топінамбура

Багато хто з нас чули про топінамбур, проте навряд чи хтось здогадується, що виготовлений з нього сироп може бути кращим замінником цукру. Такий продукт має ніжну текстуру і м’який смак. Він витримує теплові навантаження, тому його можна використовувати для приготування гарячих страв.

Крім того, сироп з топінамбура володіє низьким глікемічним індексом, а тому абсолютно не відбивається на вашій фігурі. Їсти його потрібно в обмежених кількостях, але регулярно. Він стабілізує рівень цукру в крові й знижує потребу організму в інсуліні. Саме тому цей замінник вважається важливим інгредієнтом в меню людей, які страждають на діабет.

Сироп агави

З цим видом натурального замінника знайомі багато з нас. Він має приємний і м’який смак. Зовні та по запаху чимось нагадує мед. Складається такий замінник з глюкози, фруктози й інуліну. Крім усього іншого, в ньому міститься багато кальцію і заліза.

Сироп агави в кілька разів солодше цукру, тому може використовуватися вкрай ощадливо. Його можна додавати в різні десерти й випічку, а також включати в будь-які рецепти страв. Їсти сироп необхідно в помірних кількостях. Людям, що страждають від захворювань печінки й жовчного міхура, від нього краще відмовитися.

Мед

Ніхто не стане заперечувати користь натурального меду. Він багатий вітамінами й антиоксидантами, ефективний у боротьбі з застудою і сприяє зміцненню імунітету. Але корисний цей продукт не завжди. Всіма корисними мікроелементами мед здатний збагатити людський організм тільки в сирому вигляді.

Будь-яка термічна обробка сприяє утворенню в ньому канцерогенів і зникненню всієї користі. Тому якщо вже ви вирішили використовувати мед в якості замінника цукру, намагайтеся не нагрівати його. Додавайте його в свіжі салати, каші й смузі.

Сироп артишоку

Як натуральний замінник можна використовувати й сироп артишоку. Цей продукт багатий інуліном, який підтримує флору кишечника. Такий замінник цукру має дуже солодкий смак і низький глікемічний індекс. Якщо ви боїтеся за свою фігуру, використовуйте в своїх кулінарних творіннях сироп артишоку.

Стевія

Самим нейтральним з усіх видів солодких замінників є екстракт стевії. Цей рослинний аналог цукру володіє трохи специфічним смаком, не впливає на рівень цукру в крові, не має протипоказань і не містить калорій.

Використовувати екстракт стевії можна для приготування випічки й десертів, а також додавати в гарячі напої. Цей замінник зустрічається у вигляді порошку, таблеток або сиропу. Для десертів і випічки найбільше підходить сироп зі стевії.

Кленовий сироп

Більшість господинь знають про існування ще одного смачного і корисного замінника цукру. Кленовий сироп виготовляється з кленового соку і в своєму складі має сахарозу, антиоксиданти, вітаміни групи B, кальцій, фосфор і цинк. За смаком такий продукт нагадує карамель.

Сироп з клена стане кращим замінником улюбленим варенням та джемам. Він може використовуватися як самостійний соус до млинців і панкейків, каш і фруктових салатів. Кленовий сироп можна додавати також у випічку, але тут потрібно бути готовими до того, що остаточний результат може бути непередбачуваним на відміну від використання звичайного цукру.

Патока

Патока є побічним продуктом виробництва цукру. Багато поживних речовин в процесі перероблення залишаються саме в ній. У патоці міститься величезна кількість кальцію і заліза. За своєю текстурою цей продукт в’язкий і щільний. Його можна використовувати для випічки та приготування десертів, однак в менших кількостях, оскільки він набагато солодший за цукор.

Порошок лукуми

Як замінник цукру багато хто використовує порошок лукуми. Цей продукт є джерелом вуглеводів, вітамінів, мінералів і клітковини. Порошок лукуми стимулює роботу імунної системи, збагачує організм залізом і вітамінами групи В. Їсти його корисно діабетикам і вагітним жінкам.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close