Кулінарна енциклопедіяОвочі та зелень

Радіккіо

Це качанний салат, який відноситься до сімейства цикорієві. У своїй «Природній Історії» Пліній Старший писав про цю рослину, як про засіб, здатний очистити кров і допомагати людям, що страждають від безсоння. Також Марко Поло писав про радіккіо. Він стверджував, що це улюблений продукт жителів області Венета (нинішня Венеція). І сьогодні радіккіо – один з найбільш популярних салатів у італійців.

Методика вирощування радіккіо з листям яскраво-фіолетового кольору була винайдена агрономом з Бельгії Франческо ван ден Борре. Він придумав діставати молоді рослини із землі й відправляти їх в підвал, де через відсутність сонця листочки бліднуть, а з настанням холодів (радіккіо любить низьку температуру) вони набувають красиве пурпурне забарвлення. При цьому в смаку листя з’являється легка гіркуватість.

На сьогодні визнаним лідером у вирощуванні радіккіо є італійська провінція Тревізо. Саме тут протягом кількох століть проводять щорічні ярмарки та фольклорні фестивалі, присвячені цьому продукту.

Зараз вирощують кілька видів популярного салату радіккіо:

Radicchio variegato di Castelfranco – строката рослина з Кастельфранко. У даного сорту світлі верхні листочки з фіолетовими вкрапленнями. Він дозріває в листопаді-грудні.
Radicchio di Treviso rosso precoce – скоростиглий червоний сорт з Тревізо. Цей салат, який має довгі фіолетові листочки, схожий на салатний цикорій.
Radicchio di Treviso – пізній червоний сорт з Тревізо. Цей сорт дозріває не раніше грудня і має більш гіркий присмак, ніж скоростиглий радіккіо. Листя в качані цього сорту розташовані більш пухко.
Radicchio di Chioggia – зростальний цілий сорт. У цієї рослини щільний качан з листям фіолетового кольору.

Як вибрати

Для того, щоб вибрати смачний радіккіо, треба шукати щільну головку рослини з яскравими квітами, хрустким і блискучим листям. Якщо ви помітите на салаті ознаки затемнення, то це може свідчити про те, що радіккіо зберігали занадто довго. Краще від подібного продукту відмовитися.

Як зберігати

Радіккіо варто зберігати тільки в холодильнику. При цьому вибирати найхолодніше його місце, наприклад, спеціальний відсік для овочів і фруктів.

Перш, ніж покласти салат в холодильник, його не радять мити. У такому вигляді термін зберігання рослини не повинен перевищувати 2-3 днів. Якщо треба зберегти його трохи більше, до тижня, можна укласти охолоджений радіккіо в щільно запечатаний поліетиленовий пакет. При цьому верхні пом’яті або пошкоджені листочки, слід прибрати і не вживати в їжу.

У кулінарії

Гоструватий присмак радіккіо робить його відмінною добавкою до будь-якого асорті з овочів, особливо такого, в складі якого є сорти овочів з нейтральним смаком.

В Італії, в кухні якої є безліч страв з овочів, радіккіо люблять тушкувати в червоному вині або в оливковій олії. Тушкований радіккіо часто подають як гарнір до м’ясних страв. Він відмінно поєднується з часником, чебрецем і цибулею, можна пробувати й інші приправи; в будь-якому випадку у вас буде оригінальне середземноморське блюдо, що володіє пікантним смаком.

Радіккіо в свіжому вигляді може стати прекрасним інгредієнтом для салатів з сиром, приправлених оливковою олією, яку попередньо змішують з бальзамічним оцтом.

Одне з найбільш смачних і традиційних поєднань – це радіккіо, поданий з різотто.

Салат з радіккіо, тунця у власному соку і руколи – одне з фірмових страв ресторанів Венеції. Взагалі, рукколу і радіккіо часто змішують. Обидва ці продукти мають гоструватий, правда, трохи різний відтінок смаку, через що вони чудово доповнюють один одного і в гарячих стравах, і в салатах. Також вважається цікавим поєднанням радіккіо з медом і яблуками.

Кулінари радять перед вживанням помістити листя радіккіо в місткість з льодом і водою на кілька хвилин. Так листочки стануть більш хрусткими і яскравими. Крім того, замочування дозволить зменшити гіркоту. Можна також занурити листя в окріп, щоб зменшити гіркоту.

Характерний для червоних сортів гіркий присмак салату створює унікальне поєднання з такими м’якими сирами, як таледжо або горгонзола. А ось молодий сорт рослини – більш легкий на смак і використовується в приготуванні свіжих салатів набагато частіше.

Калорійність

Радіккіо досить часто використовують в різних дієтах для схуднення, оскільки цей продукт практично не містить жиру, холестеролу, натрію і вважається низькокалорійним продуктом. У 100 грамах свіжого листя радіккіо міститься всього 23 калорії.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close