Кулінарна енциклопедіяФрукти та ягоди

Кафрський лайм

Опис продукту

Кафрський лайм (каффір-лайм, макрут) – що росте в Південно-Східній Азії (Індонезія, Таїланд) і на Гаваях вид лайма Citrus hystrix з невеликими плодами, покритими темно-зеленою горбистою шкіркою. Це не вид лайма, але подібна до нього рослина.

Листочки кафрського лайма, темно-зелені, блискучі, здвоєні у черешка, з дуже сильним квітково-цитрусовим ароматом, – дуже популярна спеція, особливо в Таїланді. Їх характерний запах присутній майже в будь-якому тайському супі й в стравах карі. Популярні вони в якості приправи також на заході Камбоджі, менше – у В’єтнамі, Малайзії та Індонезії, де їх іноді додають в страви з курятини й риби.

У кулінарії також використовують дуже кислий сік плодів кафрського лайма і їх терту цедру. Сушені листя кафрського лайма і цедру можна купити в багатьох країнах в магазинах азіатських продуктів.

Як готувати

Листя кафрського лайма – популярна спеція в Таїланді. Їх додають чи не в усі тайські супи та в страви каррі. Тайці часто поєднують ці листя з часником, імбиром і перцем чилі.

Листя лайма відомі не тільки в тайській кухні. Популярні вони в якості приправи також на заході Камбоджі, менше – у В’єтнамі, Малайзії та Індонезії, де їх іноді додають в страви з курятини й риби.

Листя кафрського найчастіше використовуються таким же чином, як і лавровий лист. Їх не потрібно попередньо замочувати. Якщо покласти в рис кілька листків кафрського лайма, рис придбає приємний пряний смак і аромат. Листя лайма необхідно виймати перед подачею блюда на стіл.

У разі необхідності можна замінити листя кафрського лайма листям лимонного мирта або цедрою лайма, проте ідентичного смаку домогтися не вдасться.

Дуже кислий сік плодів кафрського лайма володіє таким же ароматом, як і листя, – його також додають в блюда з риби й птиці в Малайзії й Таїланді, рідше використовують в Індонезії. Подрібнена цедра кафрського лайма також використовується як приправа.

Як вибирати й зберігати

Листя кафрського лайма в українських магазинах можна купити тільки в сушеному вигляді.

Зберігати їх потрібно в сухому, нежаркому, захищеному від прямих сонячних променів місці в щільно закритій місткості. У сушеного листя кафрського лайма протягом декількох місяців зберігається сильний аромат.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (1 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close