Кулінарна енциклопедіяОвочі та зелень

Аррорут

Аррорут (англ. Arrowroot – крохмальне борошно) – це крохмаль, виготовлений з маранти, тропічної рослини з Південної Америки. Вирощують також маранту на островах Фіджі й в Бразилії. В якості сировини для виробництва аррорута використовуються бульби рослини. При цьому використовують висушені кореневища маранти, які перетираються в борошно.

Крім маранти для виготовлення аррорута використовуються коріння тропічної маніоки й м’якуш банана, відповідно бразильський і Гвіанський аррорут.

У тропічному, субтропічному і помірному кліматичних поясах маранту вирощують як кімнатну рослину. Вона має досить великі зелені листя і маленькі білі квіти.

Використання аррорута

Властивості аррорута відомі людям вже понад 7000 років. Його використовували американські індіанці для виходжування хворих і виснажених дітей і людей похилого віку.

Зберігання

Після придбання аррорута в магазині його слід пересипати в герметичний непрозорий контейнер і вказати на ньому дату покупки. Це пов’язано з тим, що аррорут зберігає свої властивості тільки протягом двох місяців, після відкриття упаковки.

Калорійність аррорута

Калорійність аррорута (крохмального борошна) – 357 кКал на 100 грамів. Вона відрізняється підвищеним вмістом вуглеводів, а її надмірне вживання може призвести до ожиріння.

Склад і наявність корисних речовин

У складі даного продукту зовсім відсутні жири, тому він практично повністю засвоюється організмом людини. Його відносять до дієтичних продуктів. Також аррорут вживають люди, які дотримуються сироїдіння, тому що він не вимагає термічної обробки.

Аррорут має загальнозміцнювальну дію, нормалізує обмін речовин. Внаслідок високого рівня клітковини та крохмальних речовин застосовується в лікуванні анорексії й анемії кишечника. Гарячий напій з додаванням аррорута прекрасно зігріває і запобігає простудним захворюванням. Наявність біологічно активних речовин сприяє розрідженню крові й перешкоджає утворенню тромбів в судинах.

Аррорут в кулінарії

За рахунок відсутності будь-якого смаку, цей продукт широко застосовується в американській, мексиканської та латиноамериканській кухнях для приготування різноманітних соусів, желейних десертів і у випічці. У процесі приготування страв з аррорута для повного загустіння потрібно порівняно не висока температура, тому він добре поєднується в соусах на основі сирих яєць і в заварних кремах. Також страви не змінюють свого кольору, як, наприклад, при використанні борошна або інших видів крохмалю. Залежно від необхідної густоти кінцевого блюда аррорут слід додавати 1 чайну ложку, 1,5 чайної ложки, 1 столову ложку на одну столову ложку холодної води. Після слід ретельно перемішати й влити суміш у 200 мл гарячої рідини. В результаті вийде рідка, середня або густа консистенція відповідно. Також слід враховувати те, що при температурній обробці аррорута понад 10 хвилин, він втрачає всі свої властивості й рідини приймають свій первісний стан.

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close