Другі стравиСтрави з риби

Короп в духовці

Готуємо коропа, запеченого в духовці цілим. Рецепт цієї рибної страви — простий, а продукти — цілком доступні. Пропоную запекти коропа під цибулею, помідорами, сметаною і сиром. Вийде дуже смачно — обіцяю!

Не можна сказати, що короп — ідеальна для поїдання риба. По-перше, в ній дуже багато кісток, тому подібне блюдо я б не рекомендувала для святкового столу. По-друге, у цієї риби завжди присутній характерний запах, болотистий. Ми постараємося його позбутися за допомогою приправи, гірчиці й лимонного соку.

Для запікання в духовці вибирайте рибу більшу — вагою не менше 1 кілограма. Я завжди купую живих коропів, після чого відразу кладу рибу в морозилку.

Кількість ріпчастої цибулі, як і томатів, можна змінювати. До речі, в готовому вигляді цибулька виходить хрусткою і нагадує мариновану.

Інгредієнти:

  • Короп 1 штука
  • Помідор 3 штуки
  • Цибуля ріпчаста 1 штука
  • Сметана 4 столові ложки
  • Сир Мармуровий (можна російський, голландський) 100 грамів
  • Лимонний сік 2 столові ложки
  • Приправа для риби 1 столова ложка
  • Гірчиця столова 1 столова ложка
  • Петрушка 2 гілочки
  • Кухонна сіль 1 щіпка
  • Перець чорний мелений 1 щіпка

Приготування:

  1. Перш за все зробимо маринад для коропа, завдяки якому готова рибка вийде не тільки ароматною, але і піде характерний болотний запах. У невеликій мисці або піалі змішуємо 2 столові ложки лимонного соку, по 1 столовій ложці гірчиці й вашої улюбленої приправи для риби. Крім того, в залежності від складу приправи й ваших смакових уподобань додатково можна посолити й поперчити маринад.
  2. Просто перемішуємо все і поки залишимо на столі. До речі, спробуйте, що вийшло — по солі маринад повинен бути злегка пересолений. І кислота лимонного соку повинна чітко відчуватися.
  3. З коропа (у мене вагою рівно 1 кілограм) зчищаю луску — набираю половину раковини холодної води й прямо в ній чищу рибу ножем. Якщо робити це в воді, луска не розлітається в сторони.
  4. Потім розрізаємо рибину вздовж хребта і розкриваємо, як книгу. Голову теж розрізаємо, тільки дуже акуратно, щоб не порізатися.
  5. З голови видаляємо зябра (найзручніше кухонними ножицями), а з тушки — нутрощі. Ретельно промиваємо коропа під холодною проточною водою, а потім обсушуємо паперовими серветками або рушниками.
  6. Перекладаємо тушку на деко, застелене пергаментним папером, шкірою вниз. Ретельно натираємо маринадом з обох сторін. Залишки маринаду наливаємо прямо поверх м’яса і в черевце — нехай лежить і просочується ароматами.
  7. Тим часом чистимо і нарізаємо тонко велику цибулину. Можна кільцями або півкільцями: головне — тонко.
  8. Три досить великих помідорів миємо, обсушуємо й ріжемо кружальцями (не дуже тонко).
  9. Розкладаємо подрібнену цибулю поверх риби.
  10. Для рівномірного розподілу перекладаємо сметану (4 столові ложки, можна більше) в пакетик і відрізаємо кутик. Наносимо сіточку з половини всієї сметани на цибулю.
  11. Посипаємо половиною тертого сиру (всього потрібно 100 грамів).
  12. Укладаємо кружечки помідорів.
  13. Знову наносимо половину сметани.
  14. І посипаємо сиром, що залишився.
  15. Готуємо коропа в заздалегідь прогрітій до 180 градусів духовці близько 60-70 хвилин. Я готую в газовій духовці на нижньому нагріванні, а ви завжди орієнтуйтеся на особливості своєї помічниці. Наприклад, при одночасному нижньому і верхньому нагріванні короп приготується набагато швидше.
  16. Перед подачею прикрашаємо апетитного коропа під овочами, сметаною і листочками свіжої петрушки.

Смачного!

Тримайте ще цікавий рецепт: Котлети з коропа з кропом і шпиком

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Close