Другі стравиСтрави з м'яса

Бешбармак з курки

Готуємо домашній бешбармак з курки.

За чудернацькою назвою ховається надзвичайно смачне середньоазіатське блюдо, яке складається з відвареного м’яса, бульйону і домашньої локшини. Ідеальний варіант для ситного обіду.

Так чому ж все-таки «бешбармак»? У перекладі з тюркської мови слово буквально означає «п’ять пальців». Традиційно казахи їдять бешбармак виключно руками. Звідси й назва.

Яке м’ясо використовувати

Традиційно бешбармак готується з баранини або конини. Іноді використовують асорті, яке ще й доповнюють телятиною і гусячим м’ясом.

Зараз бешбармак готують найчастіше з курки. Блюдо виходить менш жирним, але однаково смачним і ситним.

Корисні поради

Щоб блюдо вийшло з першого разу, дотримуйтеся кількох нехитрих порад:

Щоб тісто вийшло податливим і еластичним, використовуйте виключно крижану воду.
Якщо постаратися і повністю зрізати весь жир, блюдо вийде практично дієтичним.
Якщо в бульйон опустити цибулю в лушпинні, рідина придбає красивий колір.
Не бійтеся експериментувати. Разом з цибулею, наприклад, можна тушкувати помідор і болгарський перець.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Борошно пшеничне 4 стакани
  • Яйце куряче 2 штуки
  • Сіль 2 щіпки
  • Олія рослинна 1 столова ложка
  • Вода крижана 180 мілілітрів

Для бульйону:

  • Стегенця курячі 3 штуки
  • Цибуля ріпчаста 1 штука
  • Морква 1 штука
  • Вода 3.5 літри
  • Сіль 2 щіпки
  • Зелень петрушки 0.5 пучка
  • Лист лавровий 1 штука
  • Перець чорний горошком 6 штук

Додатково:

  • Цибуля ріпчаста 2 штуки
  • Рослинна олія 2 столові ложки

Приготування:

  1. Стегенця промиваємо під проточною водою, обрізаємо зайвий жир, розрізаємо на шматки й поміщаємо у велику каструлю.
  2. У каструлю також відправляємо очищену і нарізану на частини моркву, добре вимиту цибулю в лушпинні, зелень петрушки, лавровий лист, чорний перець горошком.
  3. Заливаємо холодною водою на два пальці вище вмісту каструлі й відправляємо посуд на плиту.
  4. Як закипить, знімаємо піну, солимо, зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою і варимо бульйон не менше 2 годин.
    За цей час м’ясо буде просто танути в роті, а бульйон стане насиченим і дуже смачним.
  5. Приблизно за годину до готовності бульйону починаємо заміс тіста.
    Наливаємо в глибоку миску крижану воду, додаємо яйця, рослинну олію, сіль і гарненько все перемішуємо.
  6. Далі починаємо поступово додавати просіяне борошно, замішуючи тісто. Місимо до того моменту, поки тісто перестане прилипати до рук. Воно виходить досить-таки крутим.
  7. Готовий колобок загортаємо в харчову плівку або пакет і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
  8. Через 30 хвилин дістаємо з холодильника тісто, ділимо його на 4 частини.
  9. Три частини тіста відправляємо назад в холодильник. Одну частину розгортаємо в тонкий пласт не більше 2 мм завтовшки.
  10. Нарізаємо пласт прямокутниками, умовно, приблизно 6 на 8 см. Залишаємо на столі підсихати, не менше ніж на 15 хвилин.
  11. Очищаємо дві, що залишилися цибулини й нарізаємо їх тонкими півкільцями.
  12. Відправляємо нарізану цибулю на сковороду з рослинною олією. Пасеруємо її під кришкою на слабкому вогні.
    Цибуля повинна бути не сильно підсмаженою і м’якою.
  13. Тим часом приготувався бульйон. Дістаємо м’ясо, акуратно відокремлюємо його від кістки й руками рвемо на невеликі шматочки.
  14. Бульйон обов’язково проціджуємо і ділимо на дві частини.
  15. Одну частину бульйону знову відправляємо на плиту і, невеликими порціями, щоб не злиплися, закладаючи прямокутники з тіста, варимо їх до готовності приблизно 5 хвилин.
  16. Коли всі складові бешбармака готові, можна подавати до столу. Подавати блюдо можна двома способами.
  • Традиційно курку, цибулю, бульйон і сотні (варене тісто) подають в окремих піалах. Кожен з присутніх за столом самостійно збирає свій бешбармак, накладаючи на тісто бажану кількість м’яса, і запиває всю цю смакоту бульйоном.
  • Другий спосіб подачі — порційний. На дно глибоких тарілок викладають кілька листочків вареного тіста, далі поміщають м’ясо, а зверху цибулю. Бульйон в цьому випадку або додають відразу в тарілку так, щоб він повністю покрив сочні, або все-таки наливають в піалу, щоб запивати.

Смачного!

Тримайте ще цікавий рецепт: Пікантне м’ясо в винному соусі

1 Зірка2 Зірки3 Зірки4 Зірки5 Зірок (Поки оцінок немає)
Loading...
Показати більше
Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Close